•• Recepty na raňajkové nátierky ••
TVAROHOVÁ NÁTIERKA
Potrebujeme: tvaroh jemný alebo hrudkovitý, maslo, jarnú cibuľku alebo pažítku, soľ, korenie, zelenina (farebná paprika, paradajka, uhorka, hlávkový šalát)
Postup: Zmäknuté maslo vymiešame s tvarohom, pridáme nakrájanú jarnú cibuľku alebo pažítku, ochutíme soľou a korením. Pripravenú nátierku natrieme na pečivo a podávame s kúskami zeleniny
TUNIAKOVÁ NÁTIERKA
Potrebujeme: tuniaka v olivovom oleji, maslo, jarnú cibuľku alebo pažítku, soľ, korenie, kyslé uhorky
Postup: Zmäknuté maslo vymiešame s tuniakom, pridáme nakrájanú jarnú cibuľku alebo pažítku, ochutíme soľou a korením. Pripravenú nátierku natrieme na chlieb alebo pečivo a podávame s nakrájanou kyslou uhorkou.
MRKVOVÁ NÁTIERKA
Potrebujeme: mrkvu, maslo, med, smotanu, citrón, soľ
Postup: Zmäknuté maslo vymiešame do peny, pridáme lyžicu smotany a najemno nastrúhanú mrkvu, ochutíme medom, soľou a citrónom. Pripravenú nátierku natrieme na chlieb alebo pečivo.
NÁTIERKA S KURACÍM MäSOM
Potrebujeme: grilované kuracie mäso alebo uvarené v polievke, maslo, cibuľu, horčicu, soľ, korenie, kyslé uhorky alebo čerstvú zeleninu
Postup: Zmäknuté maslo vymiešame s nakrájaným kuracím mäsom, pridáme nakrájanú cibuľu, ochutíme horčicou, soľou a korením. Následne zmes vyšľaháme dohladka mixérom. Pripravenú nátierku natrieme na chlieb alebo pečivo a podávame s nakrájanou kyslou uhorkou alebo inou čerstvou zeleninou.
AVOKÁDOVÁ NÁTIERKA
Potrebujeme: zrelé avokádo, cibuľu, cesnak, citrón, soľ, korenie
Postup: Olúpané a nakrájané avokádo roztlačíme vidličkou, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak, ochutíme citrónom, soľou a korením. Pripravenú nátierku natrieme na čerstvo upečenú hrianku.
SYROVO-BYLINKOVÁ NÁTIERKA
Potrebujeme: tavený roztierateľný syr, bylinky (pažítka, petržlen alebo čerstvý kôpor)
Postup: Tavený roztierateľný syr vymiešame s bylinkami podľa chuti. Pripravenú nátierku natrieme na chlieb alebo pečivo a podávame s kúskami čerstvej zeleniny.
FAZUĽOVÁ NÁTIERKA
Potrebujeme: uvarenú alebo sterilizovanú fazuľu, maslo, jarnú cibuľku alebo cibuľu, horčicu, soľ, korenie, kyslé uhorky
Postup: Zmäknuté maslo vymiešame s fazuľou dohladka, pridáme najemno nakrájanú jarnú cibuľku alebo cibuľu, ochutíme trochou horčice, soľou a korením. Pripravenú nátierku natrieme na tmavý chlieb alebo pečivo a podávame s nakrájanou kyslou uhorkou.
VAJÍČKOVÁ NÁTIERKA
Potrebujeme: natvrdo uvarené vajcia, maslo, jarnú cibuľku alebo cibuľu, horčicu, soľ, korenie, kyslú uhorku alebo čerstvú zeleninu
Postup: Zmäknuté maslo vymiešame s uverenými žĺtkami, pridáme najemno nakrájané uvarené bielka, najemno nakrájanú jarnú cibuľku alebo cibuľu, ochutíme trochou horčice, soľou a korením. Pripravenú nátierku natrieme na tmavý chlieb alebo pečivo a podávame s nakrájanou kyslou uhorkou alebo kúskami čerstvej zeleniny.